Tips Percutian! Cara untuk kesan kamera tersembunyi di tempat penginapan anda.

Yeah! sekarang kerajaan dah umum untuk benarkan rentas negeri dan telah membuka pusat peranginan untuk rakyat Malaysia melepaskan stress sebab terlampau lama terpuruk di rumah kan.

Pernah tak anda dengar dimana terdapat kes rakaman tersembunyi di dalam hotel-hotel yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tak bertanggungjawab. Mesti pernah kan?Pernahkah anda check-in di mana-mana hotel atau tempat penginapan lain dan rasa sedang diperhatikan? Bagaimana jika kami katakan anda mungkin sedang diperhatikan melalui kamera tersembunyi di tempat penginapan anda? Takut jugak bila dengar apabila hak peribadi kita diragut.

Okay hari ni Miss Glamornyo nak kongsikan bagaimana cara yang terbaik untuk mengenal pasti kamera tersembunyi.Hal ini pastinya dapat membantu anda daripada menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab. Jom Baca perkongsian Miss G kali ini.

 

1.Padamkan lampu

Sebelum anda masuk ke dalam bilik, pastikan semua lampu telah ditutup. Biarkan bilik itu berada gelap supaya memudahkan anda melakukan trik ini.Kemudian, pasangkan lampu pada telefon bimbit atau sebarang lampu termasuk lampu suluh dan suluhkan pada mana-mana tempat di ruang bilk tersebut.Dengan cara ini lebih mudah untuk anda nampak sebarang cahaya lampu akibat dari gadget kamera yang sedang melakukan rakaman secara automatik.

2. Tempat Tersembunyi

Sumber: pastiseru

Kebiasaannya penjenayah akan menyembunyikan kamera ini di tempat-tempat yang sukar untuk dilihat mata kasar. Antara tempat persembunyian yang menjadi pilihan mereka ialah pengesan asap, penapis udara, buku, hiasan dinding, kotak tisu, anak patung, kotak TV digital, penyangkut pakaian, pen dan juga almari.

Disini anda perlu memainkan peranan yang lebih detail supaya tidak terlepas pandang dimana-mana ruang dan sudut yang mungkin menjadi target untuk mereka melakukan kerja mereka.

 

3.Aplikasi Fing

Tip seterusnya adalah dengan anda perlu memuat naik satu aplikasi di dalam telefon pintar. Buka wifi di telefon bimbit anda dan cuba kesan jika ada talian atau sambungan wifi yang pelik muncul di telefon anda. Lebih mudah, pasangkan aplikasi Fing di telefon.

4. Cabut wayar

Sumber: Techno kampus

Jika anda syaki terdapat kamera tersembunyi, cabut mana-mana kabel yang anda rasa merupakan kabel kamera tersembunyi.

Adakah anda pernah menggunakan tip-tip seperti yang dinyatakan atau ini baru pertama kali anda ketahuinya? Anda mungkin boleh berkongsi pengalaman anda mengesan kamera tersembunyi di tempat penginapan anda.

Leave a Comment on Tips Percutian! Cara untuk kesan kamera tersembunyi di tempat penginapan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *